Een foto waar je geen genoeg van kunt krijgen, waarvan je hart een sprongetje maakt elke keer als je hem ziet. Dat is waar ik voor ga. Hoe gaan we die maken? Ik heb een 5 stappenplan waarmee jij jouw perfecte foto kun laten maken. Je kunt het 5 stappenplan zelf volgen, maar ik zal je daar ook bij helpen.

Stap 1: Vraag je af welk type foto je wilt. Wat wil je, en waarom wil je dat? Een familiefoto voor oma. Een stijlvol portret voor aan de muur. Een sprookjesfantasie voor in de hal. Een serieuze foto om mijn bedrijf te profileren. Een foto-shoot als cadeau voor mijn geliefde. Een stille wens om superheld of fotomodel te spelen. Noem maar op. Welke sfeer moet jouw foto uitstralen, welke kleuren bedenk je daarbij?

Tip: Maak een mood-board. Zoek voorbeelden die je mooi of leuk vindt. Dat kan heel eenvoudig door met Google, Instagram of andere programma’s op internet te zoeken. Afhankelijk van wat je wilt kun je trefwoorden gebruiken zoals ‘fotomodel met rode jurk‘ of ‘ruig portret’ of ‘zacht portret met tegenlicht’ of ‘love shoot’. De leukste voorbeelden verzamel je in een mapje of op een digitaal prikbord zoals Pinterest. Om je te helpen kan ik je ook wat voorbeelden sturen.

Stap 2: Bedenk welke plek geschikt is voor jouw fotoshoot. Laat je fantasie de vrije loop: een oud fabrieksterrein kan net zulke mooie foto’s opleveren als een heideterrein. Binnenshuis kun je denken aan jouw eigen huis, een plek bij familie of op je werk. In principe kan ik overal een eenvoudige studio omgeving opbouwen, ook buiten. Tips voor locaties vind je hier.

Stap 3: Welke kleding doe je in vredesnaam aan? De allerbelangrijkste tip: draag wat je lekker vindt. En draag iets wat bij jouw type foto past. Geen drukke prints, geen streepjes (tenzij je daarmee juist iets wilt zeggen). Meer tips over kleding vind je hier.

Stap 4: Bedenk of je iets mee wilt nemen – een rekwisiet – dat leuk staat op de foto en echt bij jou hoort. Een mooi kledingstuk, een hoedje of shawl of bloemen – of dat allemaal -, iets van je hobby of sport. Of een paard.

Stap 5: Poseren lastig? Nee hoor, ik kan je goed helpen bij het realiseren van jouw ideale foto. Zenuwen zijn niet nodig. Een fotoshoot is gewoon leuk om te doen! Lachen mag, maar is niet verplicht. Er zijn beroemde fotomodellen die nooit lachen op de foto. Bekijk de tips voor poseren die je hier vindt.

Tip: Wees voorzichtig met make-up. Zeker als je in zonlicht werkt of met studioverlichting (zoals flitslicht). Crèmes laten je huid vaak glimmen, zodat het lijkt of je zweet of een heel vette huid hebt. Sommige oogschaduw en sommige crèmes hebben reflecterende deeltjes die zeer zichtbaar zijn op de foto, en die een raar effect op de foto geven. Bij mascara zijn de kleine klontjes goed zichtbaar. Wees dus voorzichtig, want op de foto is weinig of geen make-up vaak mooier dan heel zware make-up.